Biotechnológiai Osztály
Az osztály fő feladata biotechnológiai módszerek felhasználása a növényvédelmi alap- és alkalmazott kutatásokban. A vizsgálatok főként a következő három területre koncentrálódnak: fitoplazmás és baktériumos növényi betegségek elleni biotechnológiai védekezés, a reaktív oxigénformák és programozott sejthalál növényi betegség-rezisztenciában játszott szerepe valamint fitoremediációs kutatások.
    Az első témakör keretében a Candidatus Phytoplasma mali egy antagonista törzsével történő előfertőzés immunizáló hatását, a keresztvédettség kialakítását vizsgálták a kutatók közeli rokon, virulens fitoplazmákra nézve. Emellett kísérletek folynak az almafélék tűzelhalását okozó Erwinia amylovora baktérium bakteriofágokkal történő visszaszorítása érdekében.
    A második témakörbe tartozó kutatómunka egy reaktív oxigénforma (a szuperoxid) korai felhalmozódásával, mint a nem-gazda rezisztencia és más hatékony rezisztencia-formák biokémiai markerével kapcsolatos. Emellett a kutatók nemrég kimutatták a dohány mozaik vírust (TMV-t) korlátozó N rezisztenciagén nem várt pleiotróp hatását: dohány nekrózis vírus (TNV) fertőzésnél a fogékonyság és a programozott sejthalál fokozódását.
    A fitoremediációs kutatások szennyezett talajok növényekkel történő rehabilitációját, a talajszennyezők által okozott növényi stressz-rezisztencia biokémiai és molekuláris mechanizmusainak feltárását foglalják magukban.
 
 
 
Oldal nyomtatása